Propozycja na aromatyczne, smaczne, oliwkowe pesto z wyraźną nutą słonecznika i świeżych ziół. Świetne do różnego rodzaju makaronów, ale także jako smarowidło do pieczywa.
15 min
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek
- 60 g słonecznika
- 0,5 szklanki listków bazylii
- mały pęczek świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwki odsączamy z zalewy.
Słonecznik prażymy na patelni i studzimy.
Do rozdrabniacza dodajemy odsączone oliwki, słonecznik, świeże listki bazylii i kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego sera Cheddar, dolewamy oliwę z oliwek i wszystko miksujemy przez chwilę.
Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2.Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, na wierzch dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Komentarze