Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na aromatyczne, smaczne, oliwkowe pesto z wyraźną nutą słonecznika i świeżych ziół. Świetne do różnego rodzaju makaronów, ale także jako smarowidło do pieczywa.

  • 15 min

Składniki:

  • - 150 g czarnych oliwek
    - 60 g słonecznika
    - 0,5 szklanki listków bazylii
    - mały pęczek świeżej kolendry
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki startego sera Cheddar
    - 40 ml oliwy z oliwek
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto

Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki odsączamy z zalewy.

    Słonecznik prażymy na patelni i studzimy.

    Do rozdrabniacza dodajemy odsączone oliwki, słonecznik, świeże listki bazylii i kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego sera Cheddar, dolewamy oliwę z oliwek i wszystko miksujemy przez chwilę.

    Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pesto 2. Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, na wierzch dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować