Pesto z bazylii

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

pyszne

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej bazylii, miara po ubiciu
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki sera żółtego- parmezan
    Ok. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
    Szczypta soli i cukru

Pesto z bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek posiekać i rozetrzeć go ze szczyptą soli.
    Bazylię porwać na kawałki
    Zmiksować podręcznym blenderem czosnek, orzechy i bazylię na miazgę.
    Dodać szczyptę soli i cukru.
    Mieszając dodawać tyle oleju, aby masa nie była zbyt gęsta.
    Pesto przełożyć do pojemniczków i zamrozić.
    Ser dodajemy tuż przed użyciem, wtedy należy lekko podgrzać Pesto i dodać ser, wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy