Pesto szpinakowe z natką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jeśli Twoje dziecko nie przepada za szpinakiem, pesto jest świetną alternatywą...

  • 10 min

Składniki:

  • 250g. świeżego szpinaku
    2 pęczki natki pietruszki
    80g. orzeszków nerkowca
    50g. pestek dyni
    1 główka czosnku (ok. 55g)
    400g oliwy z oliwek (używam greckiej oliwy)
    sok z 1 cytryny
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pesto szpinakowe z natką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szpinak i natkę opłukać i osuszyć.
    Natkę posiekać/rozdrobnić, aby ułatwić sobie późniejszą pracę.
    Czosnek warto zmiksować oddzielnie, i dodawać stopniowo do smaku, powinien być wyczuwalny w smaku ale bez przesady...
  • 2.
    Włożyć zieleninę do naczynia, dodać orzeszki i pestki, oraz większą część oliwy. Blędować na jednolita masę, dodając stopniowo resztę oliwy i czosnek ( w razie potrzeby dodać więcej czosnku).
    Na koniec dodać sok z cytryny, i doprawić do smaku solą.

Porady

Pesto może służyć jako dodatek do makaronu lub marynata do mięsa. Moja propozycja: makaron pełnoziarnisty z pesto podany z pomidorkami cherry i chudym twarogiem, do tego szaszłyk z indyka marynowanego w pesto. Z takich proporcji wychodzi całkiem spora ilość pesto, zawsze je dzielę na porcje i zamrażam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować