Pesto szpinakowe

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Jako wielbicielka pesto postanowiłam tym razem zrobić wersję szpinakową, zawierającą mnóstwo żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Wszystko połączone dobrej jakości oliwą z oliwek, orzechami włoskimi i owczym serem. Pesto szpinakowe to samo zdrowie, a do tego jest bardzo smaczne :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 300 g liści świeżego szpinaku Baby
    - 100 ml oliwy z oliwek
    - 70 g sera owczego np. Jadel
    - 80 g orzechów włoskich
    - 2 ząbki czosnku
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy, a następnie rozdrabniamy je w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce.

    Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Liście szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Osuszone liście przekładamy do rozdrabniacza i przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie, starty ser owczy, 2 ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia, ale nie dopuszczamy do całkowitego rozdrobnienia tj. do powstania jednolitej papki.

    Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    Pesto szpinakowe świetnie komponuje się z makaronem tagliatelle.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować