pesto pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

bardzo dobra pasta nie tylko do makaronu ale też na chlebek

  • 10 min

Składniki:


  • natka pietruszki 2 pęczki
    ser żółty długo dojrzewający 100 gram
    pestki słonecznika 70 gram
    olej rzepakowy 3/4 szklanki
    sok z cytryny 1/2 sztuki

Pesto pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na kilka części. Ser długo dojrzewający kroimy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystko przekładamy do blendera, zalewamy oliwą i dodajemy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Pesto używamy do makaronu lub na kanapki albo do nachos

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy