Pesto/pasta z dyni

0 (0 ocen)

Zdrowe, smaczne, idealne do makaronów jak również jako pasta do kanapek, krakersów itp.

Składniki:

  • miąższ z 1/4 dużej dyni
    80g sera grana padano
    100g ziaren słonecznika
    sól, pieprz
    5 łyżek oliwy z oliwek

Pesto/pasta z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody(kilka łyżek). Dusić często mieszając, do miękkości. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ugotowaną dynię, ser, oliwę i słonecznik przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy