Pesto bazyliowe klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pęczka bazylii oberwać same listki, bez łodyżek. Parmezan utrzeć na tarce, czosnek obrać z łupinek. Orzeszki piniowe podprażyć chwilkę na suchej patelni, do momentu aż zrobią się lekko beżowe.
2.Do moździeża wrzucić bazylię, czosnek, orzeszki i ucierać dodając po trochu oliwę i sól do smaku- do momentu aż powstanie gęsta pasta o zniewalającym smaku. Jeśli jest za gęsta, można dodać łyżkę przegotowanej wody.
Można też ułatwić sobie pracę miksując wszystkie składniki w malakserze- z wyczuciem ,trzeba uważać żeby pesto nie przemieniło się jednolity mus.
3.Pesto smakuje pysznie wymieszane z makaronem, ze świeżym chlebem lub bagietką , jako dodatek do mięsa ... możliwości jest mnóstwo.
Komentarze