• 25 min

Zwykle podaję je w najprostszej wersji z dobrej jakości makaronem, ponieważ nie chcę by inne składniki dania zdominowały jego smak. Ale zdarza się też

  • 25 min

Składniki:


  • * 40 g liści bazylii

    * 60 g rukoli

    * 50 g startego parmezanu

    * 30 g orzeszków piniowych

    * 25 g pistacji

    * 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)

    * ok 80 - 100 ml oliwy

    * 1 łyżeczka soku z cytryny

    * 1/2 łyżeczki soli (ewentualnie więcej, do smaku)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki i pistacje przekładamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.

    W misie blendera umieszczamy lekko przestudzone orzechy, sól, pokrojony na kilka kawałków czosnek, parmezan, bazylię i rukolę. Miksujemu do chwili rozdrobnienia a następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo oliwę (pesto nie może być suche). Gotowe pesto przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka, wierzch polewamy łyżką oliwy i przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować