Pepernoten - holenderskie ciasteczka

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Dostałam od znajomej mieszkającej na stałe w Holandii przepis na małe ciasteczka, którymi Zwarte Piet, pomocnik Świętego Mikołaja obsypuje dzieci. Są to typowe, holenderskie, świąteczne przysmaki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 150g masła
    • 125g brązowego cukru
    • 250g mąki
    • 4 łyżki mleka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 10g speculaaskruiden
    • szczypta soli

    Składniki na speculaaskruiden:
    • 15g cynamonu
    • 2g mielonych goździków
    • 2g startej gałki muszkatołowej
    • 1g mielonego białego pieprzu
    • 1g mielonego imbiru
    • 0,5g kardamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Pepernoten - holenderskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wraz z suchymi składnikami połączyć razem w misce. Powstaje kruszonka.
  • 2. Dodawać po łyżce mleka. Zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę.
  • 3. Formować małe kuleczki ok 1,5cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć.
  • 4. Piec 15-20 minut w temperaturze 160°C na złoty kolor.

Porady

Można je oblać też białą lub ciemną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować