Penne z zielonym sosem

0 (0 ocen)

Szybki, cukiniowy obiad

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
    250 g mięsa mielonego
    1/2 średniej cukinii
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 mały jogurt naturalny (180g)
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    curry

Penne z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso z cukinią 1. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Dodać do cebuli. Smażyć ok 10 minut. Cukinię umyć, wydrążyć i zetrzeć na grubym oczku. Dodać do mięsa.
  • Penne z sosem 2. Dodać pół łyżeczki curry i doprawić do smaku. Podsmażyć aż cukinia zmięknie. Podlać 1/2 szklanki wody. Poddusić 10 minut. Zdjąć patelnię z ognia, wlać jogurt, dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem. Smacznego :)

Porady

Jogurt można zastąpić śmietaną i podsmażyć kilka minut po jej dodaniu, Sos będzie wtedy bardziej aksamitny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy