Penne z tuńczykiem i pomidorami

4.47 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 1,5-roczną córeczkę. Zdarza mi się gotować spontanicznie, bez przepisu.

Składniki:

  • ● 50 dag penne
    ● 2 puszki pomidorów bez skórki
    ● 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    ● garść czarnych oliwek bez pestek
    ● 2 średnie cebule
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 2 łyżeczki startego parmezanu
    ● sól, pieprz
    ● suszona bazylia
    ● suszone oregano
    ● kilka listków bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według
    przepisu na opakowaniu. Starannie
    odcedzamy.
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami 2. Cebule obieramy i drobno
    siekamy. Szklimy na rozgrzanej
    oliwie. Dodajemy pomidory
    wraz z zalewą i mieszamy.
    Smażymy ok. 5 minut.
  • 3. Tuńczyka osączamy, rozdrabniamy
    widelcem i dodajemy
    do pomidorów. Doprawiamy
    solą, pieprzem, bazylią
    i oregano. Mieszamy. Smażymy
    ok. 7 minut.
  • 4. Oliwki kroimy w plastry
    i wsypujemy do sosu. Dokładnie
    mieszamy.
  • 5. Makaron wykładamy na talerze.
    Polewamy sosem tuńczykowo-
    pomidorowym i posypujemy
    parmezanem. Listki
    bazylii myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i dekorujemy
    potrawę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować