Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

4.49 (186 ocen)

Makaron z sosem pomidorowym zawsze chętnie zjadany jest przez mojego męża i córkę. Dodałam szpinak by przemycić witaminy.Wyszło proste , szybkie i pyszne danie. Sama byłam zaskoczona smakiem sosu pomidorowego z dużą ilością szpinaku.

Składniki:

  • 300g. makaronu penne ( rurki)
    olej
    sól
    Sos pomidorowo-szpinakowy:
    500g. mielonej łopatki wieprzowej
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 pomidory
    250g. mrożonego szpinaku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól ,pieprz
    olej do smażenia
    tarty ser żółty
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzamy.
  • 2. Sos:Cebulę , czosnek i pomidory obieramy.
    Cebulę i pomidory kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
    Na patelni rozgrzewamy olej , szklimy cebulę , dodajemy czosnek , mieszamy. '
    Po chwili dokładamy mięso mielone , smażymy do odparowania płynów.
    Po tym czasie dodajemy pomidory , szpinak oraz koncentrat pomidorowy.
    Dusimy na wolnym ogniu do powstania gęstego sosu.
    Doprawiamy solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
  • 3. Makaron podajemy z gorącym sosem posypanym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować