Przepyszna i dość tania propozycja na szybki i prosty obiad
Składniki:
400 g. makaronu penne
500 g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
450g ( całe opakowanie) mrożonego szpinaku ze śmietaną
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
100 ml mleka
1 łyżeczka:
soli , pieprzu , chili , czosnku granulowanego
tarty ser żółty do posypania po wierzchu
Penne z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w dużym garnku ala dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy , hartujemy zimną, przekładamy z powrotem do garnka
2.Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek siekamy drobno , cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju , dodajemy mięso mielone.Gdy mięso się podsmaży dodajemy szpinak , dusimy do całkowitego rozmrożenia. Mleko łączymy ze śmietaną i przyprawami , przelewamy na patelnie , mieszamy. ( w razie potrzeby doprawiamy
3.Do ugotowanego makaronu przelewamy sos -mieszamy dokładnie razem.
Podajemy oprószone odrobiną sera żółtego
Porady
Z podanych proporcji wychodzi 4-5 porcji
Makaron smakuje za równo na ciepło jak i zimno
Komentarze