Makarony świetnie nadają się na lekki i smaczny obiad. Pozwalają na tworzeniu mnóstwa wariacji. Idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sosów i dodatków.
40 min
Składniki:
makaron rurki
brokuły
ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
garść czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanka kremowa 30%
orzechy ziemne do posypania
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Penne z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku należy uprażyć garść orzechów na patelni do momentu aż lekko się zarumienią i pozostawić do ostygnięcia.Makaron ugotować al dente.Pierś z kurczaka opłukać, dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie paski.Oprószyć solą i pieprzem. Połowę brokuł dzielimy na drobniejsze różyczki, a oliwki kroimy . Drobno posiekać czosnek. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu dodać pierś, w momencie, gdy mięso zrobi się białe dodać brokuły i smażyć do chwili aż kurczak się zarumieni.Następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy doprawiając całość ziołami.Następnie dodajemy oliwki i całość smażymy przez 5 minut. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego dodajemy śmietankę i podduszamy przez kolejne 5 minut, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Patelnię pozostawiamy na małym ogniu, dodajemy makaron do sosu wraz z dodatkami i dokładnie łączymy całość. Na koniec na talerzu posypujemy orzechami.
Komentarze