Penne z bakłażanem

0 (0 ocen)

Włoski pomysł na danie makaronowe wzbogaciłam o paprykę i salami, danie wyszło bardzo smaczne. Do tego jest szybkie!

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
    1 czerwona papryka
    6 kawałków suszonych pomidorów
    3 łyżki oleju
    100 g salami
    4 pomidory
    250 g makaronu penne
    Sól ziołowa
    Pieprz kolorowy
    0,5 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, odciąć końce, pokroić w kostkę. Wrzucić na durszlak, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.

    Paprykę obrać ze skóry (robię to obieraczką, która cieniutko obiera), usunąć nasiona, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać olej (użyłam zalewy z suszonych pomidorów). Dodać pokrojone suszone pomidory i włączyć gaz.

    Salami pokroić w paseczki, wrzucić do rondla i smażyć chwilę razem.

    Pomidory obrać ze skórki, miąższ zmiksować. Bakłażana przepłukać zimną wodą, osuszyć. odsunąć na bok zawartość patelni, rzucić bakłażana, przesmażyć, wymieszać i smażyć chwilę razem aż bakłażan zmięknie.
    W międzyczasie ugotować makaron al dente.

    Do rondla wlać zmiksowane pomidory, doprawić do smaku. Dusić 5 minut. Wrzucić ugotowany makaron, wymieszać. Rozłożyć na talerze i od razu podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować