Penne w kremowym sosie szparagowym

4.51 (174 ocen)

To prosty sposób na wiosenny sos do makaronu. Sos jest kremowy, delikatny w smaku. Główki szparagów zostawiamy i podajemy jako dodatek, a z korzeni przygotowujemy sos.

Składniki:

  • (3-4 porcje):
    • 250g makaronu penne,
    • 1 pęczek zielonych szparagów (500g),
    • 2 cebule dymki,
    • 125-150g śmietany kremówki,
    • 1 łyżka masła,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • Tarty parmezan
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne w kremowym sosie szparagowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagom usuwamy zdrewniałe końcówki Robimy to w następujący sposób. Każdego szparaga delikatnie zginamy na końcu, a sam się złamie w odpowiednim miejscu.
    W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Do gotującej się wody wkładamy zielone szparagi związane gumką recepturką tak, aby mogły stać, a ich główki wystawały ponad poziom wody. Gotujemy je od momentu zagotowania 2 minuty (jeśli są grubsze o około 4 minut). Szparagi wyjmujemy i szybko przekładamy do zimnej wody. Wówczas zachowają swoją jędrność.
    Szparagi wyjmujemy i osuszamy. Główki odcinamy, a korzenie wkładamy do blendera i miskujemy.

  • 2. Makaron penne gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i szklimy ją. Do podsmażonej cebuli dodajemy mus szparagowy, mieszamy i smażymy 1 minutę. Dodajemy kremówkę, mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy kolejną minutę. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy tak, aby cały sos oblepił makaron. Makaron przekładamy na talerze i obficie każdą porcję posypujemy tartym parmezanem. Na każdym talerzu układamy również pozostałe główki szparagów. Danie podajemy od razu.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować