Tradycyjne skośne rurki Penne znane są każdemu wielbicielowi kuchni włoskiej. Ich regionalna odmiana w trzech kolorach idealnie komponuje się z trzema kolorami papryki oraz doskonałym litewskim serem.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- papryki w różnych kolorach: 3 sztuki
- makaron penne tricolore: 400 gramów
- orzeszki pistacjowe: 100 gramów
- ser Dziugas: 100 gramów
- czerwona cebula: 1 sztuka
- olej z pestek winogron: 200 mililitrów
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
Penne tricolore z kolorową papryką i serem dziugas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki pistacjowe łuskamy, blanszujemy i obieramy ze skórek. Do malaksera wkładamy ser połamany na kawałki, wsypujemy orzeszki i miksujemy wlewając olej cienkim strumieniem, aż uzyskamy gęsty, lekko grudkowaty sos.
2.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
3.Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Następnie warzywa dusimy na oliwie przez około 5-7 minut.
4.Mieszkamy makaron z sosem i warzywami. Przekładamy na talerze i dekorujemy cienkimi, małymi płatkami sera.
Komentarze