Penne Boscaiola

4.5 (168 ocen)

  • 5 min

Mało znane danie włoskie o ciekawym smaku.

  • 5 min

Składniki:

  • Pół paczki makaronu penne
    Pół kilo pieczarek
    100 g boczku wędzonego
    Łyżka masła
    Mały kubek śmietanki 30%
    100 g tartego parmezanu
    Dwa duże ząbki czosnku
    Łyżeczka czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy Ser

Penne boscaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy boczek. Gdy mocno się zrumieni, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut i dolewamy śmietankę. Mieszamy i dodajemy pieprz. Po chwili, gdy wszystko się ze sobą połączy, dodajemy parmezan.
  • 4. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego!

Porady

Zamiast makaronu penne można użyć np. świderków lub spaghetti Jeśli lubimy mniej ostre potrawy, ilość pieprzu można zmniejszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Parmezan Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować