Penne Americana

0 (0 ocen)

  • 10 min

Danie proste, smaczne i jednocześnie tanie. Idealne na studencką kieszeń

  • 10 min

Składniki:

  • Na 2 osoby:
    350g ugotowanego makaronu penne
    100g ( mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
    250ml śmietany 18%
    2 średnie cebule
    200g szynki
    Parmezan do posypania
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, ostra papryka

Penne americana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą.
  • 2. 2. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.
  • 3. 3. Na patelni przesmażyć cebulę, dodać szynkę i smażyć jeszcze chwilę.
  • 4. 4. Dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszać.
  • 5. 5. Dodać śmietanę i wymieszać do czasu połączenia składników.
  • 6. 6. Wsypać ugotowany makaron na patelnię i wymieszać. Trzymać na ogniu do chwili gdy makaron będzie miękki i zagrzany.
  • 7. 7. Nałożyć porcję na talerz i posypać parmezanem.

Porady

Szynkę można zastąpić boczkiem. Parmezan można zastąpić drobno startym dowolnym żółtym serem. Danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec z serem i podać w formie zapiekanego makaronu.

Komentarze

Podobne przepisy