Bardzo smaczne danie z patelni na meksykańską nutę. Nie dość, że szybko się je przygotowuje, to jeszcze nie trzeba się martwić o zmywanie wielkiej ilości garnków, bo tu potrzebna nam jest tylko jedna, głęboka patelnia.
45 min
Składniki:
-400 g makaronu rurki (penne)
-0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-2 duże cebule
-1 żółta papryka
-1 papryczka chili
-1 ząbek czosnku
-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-6 listków świeżej bazylii
-puszka czerwonej fasoli
-pół puszki kukurydzy
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1/2 łyżeczki papryki ostrej
-szczypta soli
-ewentualnie odrobina pieprzu
-olej do smażenia
Penne a'la mexicana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych). Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
2.Wrzucamy lekko osolone mięso mielone i podsmażamy, dopóki nie będzie surowe.
3.Wrzucamy makaron i zalewamy wodą, tak aby pokryła całą zawartość patelni. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż makaron ugotuje się al'dente.
4.Gdy makaron będzie ugotowany, zostawiamy tyle wody, aby pokrywała niecałą połowę zawartości patelni, resztę wylewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę, kukurydzę, paprykę słodką i ostrą i dokładnie mieszamy. Dusimy 2 minuty.
5.Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wrzucamy posiekane listki bazylii. Podsmażamy jeszcze przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Jeżeli lubimy ostrzejsze smaki doprawiamy całość jeszcze pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
Komentarze