Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, kremowe, mocno truskawkowe. Przygotowane na zdrowszej mące- orkiszowej pełnoziarnistej oraz na dobrym tłuszczu - oleju rzepakowym . Ciasto robi wrażenie nie tylko smakowe, ale również wizualne. Najlepiej smakuj 3-4 godziny po przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    · 250 ml wody
    · 110 ml oleju rzepakowego
    · szczypta soli
    · 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnisej
    · 6 jajek
    Masa truskawkowa:
    · dżem truskawkowy
    · 500 g truskawek
    · ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
    · duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
    · czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    · 2 żółtka
    · 1/2 szklanki mleka
    · 200 g miękkiego masła

    ok. 700 g truskawek

    Masa waniliowo-serowa:
    · 200 g miękkiego masła
    · 500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym
    · 2 łyżki cukru waniliowego
    · sok z 1 dużej cytryny
    · 3 łyżki mleka w proszku

    · galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto-

    Wodę z solą i olejem rzepakowym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. 3 tortownice o średnicy 24-25 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równie części, rozprowadzamy je w tortownicy, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Truskawki i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić truskawkowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń. Gotową masę truskawkową przekładamy na jeden spód ciasta posmarowanego dżemem truskawkowym.

    · ok. 700 g truskawek

    Na tak przygotowanym cieście układamy całe truskawki. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim plackiem
  • 3. Masa serowa:
    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz dobrze mieszamy. Na drugi placek wykładamy masę serową. Na masę serową układamy trzeci placek.

    · galaretka truskawkowa

    Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Studzimy. W lekko tężejącej galaretce maczamy truskawki. Owoce układamy dekoracyjnie na cieście. Wstawiamy do lodówki. Torcik podajemy dobrze schłodzony.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować