Pełnoziarniste trójkąty z farszem grzybowo-warzywnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka zachwycają smacznym nadzieniem, idealnie smakują z czerwonym barszczem. Można je serwować na śniadanie, obiad czy też kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    4 dag drożdży
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2/3 szklanki ciepłej wody
    Nadzienie:
    50 dag świeżych różnych grzybów
    1 cebula
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    3 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki oleju
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra mielona papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pełnoziarniste trójkąty z farszem grzybowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: grzyby obrać, opłukać, gotować 10 minut. Następnie osączyć na sitku, przestudzić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Papryki wydrążyć, pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać paprykę, grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić przyprawami, dusić około 5 minut, wystudzić. Farsz ma być pikantny.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić na elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Następnie zagnieść ponownie ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek o grubości około 3-4 mm, pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć farsz, posypać startym serem, skleić boki w trójkąt. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 20 minut w temp. około 170 stopni na złoty kolor. Można trójkąciki naciąć nożem na środku.

Porady

1.Jeśli nie mamy grzybów możemy użyć pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować