Pełnoziarniste trójkąty z farszem grzybowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: grzyby obrać, opłukać, gotować 10 minut. Następnie osączyć na sitku, przestudzić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Papryki wydrążyć, pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać paprykę, grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić przyprawami, dusić około 5 minut, wystudzić. Farsz ma być pikantny.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić na elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Następnie zagnieść ponownie ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek o grubości około 3-4 mm, pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć farsz, posypać startym serem, skleić boki w trójkąt. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 20 minut w temp. około 170 stopni na złoty kolor. Można trójkąciki naciąć nożem na środku.
Komentarze