Pełnoziarniste placuszki z bobem

0 (0 ocen)

Pyszne placuszki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ugotowanych ziaren bobu. Doskonałe z dodatkiem dipu czosnkowego lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • na ok. 10 niedużych placuszków:
    250 g bobu
    1 jajko
    4-5 łyżek jogurtu naturalnego
    3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 łyżka posiekanego koperku
    1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    sól
    olej do smażenia
    dodatkowo:
    dip czosnkowy lub gęsta kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki Przekąski

Pełnoziarniste placuszki z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórek. Studzimy i przekrawamy na połówki.
  • 2. Mąkę łączymy z jajkiem, jogurtem, szczyptą soli, sodą i posiekanym koperkiem na jednolite ciasto. Do ciasta wkładamy pokrojony bób, mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, łyżką kładziemy nieduże placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Placuszki podajemy z dipem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. Dekorujemy piórkiem koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Mąka pełnoziarnista

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować