Pyszne placuszki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ugotowanych ziaren bobu. Doskonałe z dodatkiem dipu czosnkowego lub kleksem gęstej kwaśnej śmietany.
Składniki:
na ok. 10 niedużych placuszków:
250 g bobu
1 jajko
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka posiekanego koperku
1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
sól
olej do smażenia
dodatkowo:
dip czosnkowy lub gęsta kwaśna śmietana
Pełnoziarniste placuszki z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórek. Studzimy i przekrawamy na połówki.
2.Mąkę łączymy z jajkiem, jogurtem, szczyptą soli, sodą i posiekanym koperkiem na jednolite ciasto. Do ciasta wkładamy pokrojony bób, mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, łyżką kładziemy nieduże placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4.Placuszki podajemy z dipem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. Dekorujemy piórkiem koperku.
Komentarze