Pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa, lekkostrawna alternatywa dla znanych nam ruskich pierogów.

  • 60 min

Składniki:

  • NA CIASTO PIEROGOWE:
    - 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 1 szklanka gorącej wody
    - pół łyżeczki soli
    NA FARSZ:
    - 1 szklanka kaszy jaglanej
    - 250 g białego twarogu (chudego)
    - 1 duża smażona cebula
    - pół łyżeczki suszonego tymianku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki i zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby mąka się zaparzyła - ciasto będzie wtedy gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło. Dodajemy pół łyżeczki soli i ugniatamy.
  • 2. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Na początku należy ugotować szklankę kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
  • 3. Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy ser biały, usmażoną cebulkę, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.
    *Dla lepszego połączenia można je też lekko zmiksować za pomocą blendera.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, napełniamy farszem i zaklejamy.

    Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia. Z podanych proporcji wyszło mi około 60 pierożków.

    Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub według własnego uznania np. z tradycyjną polską okrasą ;)

    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować