Pełnoziarniste pierogi z jarmużem, kurczakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka, pieprz, sól i kilka łyżek oleju. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1godzinę, po tym czasie smażymy i schładzamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Jarmuż myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy około 5 minut. Chłodzimy.
Kurczaka, jarmuż i rozdrobnioną fetę mieszamy łyżeczką.
2.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, trochę grubiej niż ciasto na zwykłe pierogi. Wykrawamy kółka szklanką. Na każde kółko nakładamy 1 łyżeczkę farszu, sklejamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 3-4minuty od wypłynięcia.
Smacznego :o)
Komentarze