Pełnoziarniste naleśniki z krewetkami i mango

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie krewetek, słodkich owoców i sosu czosnkowego, to moim zdaniem połączenie idealne :)

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    - 10 łyżek mąki żytniej z pełnego przemiału
    - 2 jajka
    - mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego)
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 łyżeczki sody

    Nadzienie:
    - 250 g ugotowanych i pozbawionych pancerzyków krewetek
    - 1/2 łyżki masła
    - 3 duże ząbki czosnku
    - 1/2 owocu mango
    - 4 plasterki dowolnego melona
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - sól
    - świeżo mielony czarny pieprz
    - 3-4 liście sałaty lodowej

    Sos czosnkowy:
    - mały jogurt naturalny
    - 4 ząbki czosnku
    - 2 łyżki majonezu
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Pełnoziarniste naleśniki z krewetkami i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ciasta przygotowujemy ciasto. Mleka należy dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencje ciasta naleśnikowego. Na mocno rozgrzanej patelni pieczemy cienkie naleśniki. Krewetki smażymy kilka minut na maśle z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojone w krostę owoce i całość znowu smażymy przez kilka minut. Z jogurtu naturalnego, posiekanego czosnku, majonezu i przypraw przyrządzamy sos czosnkowy. Na połowie upieczonego naleśnika układamy sałatę lodową porwaną na mniejsze kawałki i nadzienie krewetkowo-owocowe. Polewamy je łyżką sosu czosnkowego i składamy naleśnika na pół. Wierzch każdego naleśnika polewamy sosem czosnkowym, a całość możemy udekorować krewetkami w pancerzykach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować