PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z BUDYNIEM I M&M'SAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne dla dzieci, dorosłych... dla każdego :)

  • 40 min

Składniki:

  • 560 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    150 g cukru trzcinowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    600 g jogurtu naturalnego
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy)
    50 g budyniu śmietankowego (w proszku)
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie cukierków m&m's

Pełnoziarniste muffiny z budyniem i m&m'sami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować budyń: 1/2 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować. Do reszty mleka wsypać sproszkowany budyń i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, trzymać przez chwilę na ogniu (cały czas intensywnie mieszać!) aż do zgęstnienia. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  • 2. W misce wymieszać suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  • 3. W osobnej misce wymieszać jajka, olej i jogurt naturalny.
  • 4. Suche składniki połączyć z mokrymi. Mieszać (nie miksować!), aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Przygotować foremki na muffiny. Do każdej nakładać po kolei: łyżka ciasta, łyżeczka budyniu, ponownie łyżka ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut.
  • 6. Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będą już wystudzone przygotować lukier. Smarować nim wierzch muffin i dekorować cukierkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy