Pełnoziarniste muffiny z budyniem i m&m'sami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować budyń: 1/2 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować. Do reszty mleka wsypać sproszkowany budyń i dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, trzymać przez chwilę na ogniu (cały czas intensywnie mieszać!) aż do zgęstnienia. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
2.W misce wymieszać suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
3.W osobnej misce wymieszać jajka, olej i jogurt naturalny.
4.Suche składniki połączyć z mokrymi. Mieszać (nie miksować!), aż do uzyskania jednolitej masy.
5.Przygotować foremki na muffiny. Do każdej nakładać po kolei: łyżka ciasta, łyżeczka budyniu, ponownie łyżka ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut.
6.Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy będą już wystudzone przygotować lukier. Smarować nim wierzch muffin i dekorować cukierkami.
Komentarze