Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe pełnoziarniste kluseczki o czarującym zielonym kolorze. Pokrzywa nie dominuje smaku kluseczek za to ma wspaniała właściwości prozdrowotne. Dostarcza dużo żelaza dzięki czemu przeciwdziała niedokrwistości i anemii, poprawia stan cery, paznokci i włosów a także wspomaga trawienie.

Składniki:

  • szklanka ubitych liści pokrzywy
    szklanka mąki pełnoziarnistej typ 2000 (opcjonalnie pszenna)
    2 jajka
    łyżka masła + do polania
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą 1. Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty.
  • Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą 2. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. Miksujemy na gładko.
  • Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą 3. Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.
  • Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą 4. Mokrą łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować