Pełnoziarniste drożdzówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* 2 łyżeczki mąki, drożdże, mleko i sół starannie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (masa powinna urosnąć dwukrotnie)
* 3 szklanki mąki przesiewamy, dodajemy słodzik, jajka, wodę, zaczyn i wyrabiamy ciasto - znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (również ciasto podwaja swą objętość)
* ciasto posypujemy mąką, kładziemy na stolnicę, wałkujemy - wg fantazji formujemy drożdzówki -nakładamy farsz
(u mnie jaki widać koperty, rogale i takie spłaszczone kule)
* jabłka obieramy, kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka z odrobiną wody, dodajemy rodzynki, cynamon i słodzik - gotujemy aż jabłka będą miękkie i woda odparuje
* ser, jajka. budyń, skórkę, aromat i słodzik wrzucamy do garnka, wstawiamy na gaz - i gotujemy cały czas mieszając
* drożdżówki pieczemy ok 30 minut w temp 180c
drożdżówki z jabłkiem - posypałam migdałami, drożdżówki z serem - kokosem
Komentarze