pełnoziarniste drożdzówki

0 (0 ocen)

  • 50 min

moje pierwsze drożdżówki :)

  • 50 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pełnoziarnistej + 2 łyżeczki mąki + mąka do podsypania ciasta
    1/4 kostki drożdży (25g)
    3 jajka
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki ciepłej wody
    odrobina soli
    słodzik
    (opcjonalnie łyżeczka oleju)

    składniki na farsz jabłkowy:
    4 jabłka
    (rodzynki)
    1/2 łyżeczki cynamonu
    słodzik

    składniki na farsz serowy:
    1kostka sera
    2 jajka
    1 łyżka budyniu
    skórka z 1 cytryny
    aromat cytrynowy
    słodzik

Pełnoziarniste drożdzówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drozdzowki 1. * 2 łyżeczki mąki, drożdże, mleko i sół starannie mieszamy - przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (masa powinna urosnąć dwukrotnie)
    * 3 szklanki mąki przesiewamy, dodajemy słodzik, jajka, wodę, zaczyn i wyrabiamy ciasto - znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (również ciasto podwaja swą objętość)
    * ciasto posypujemy mąką, kładziemy na stolnicę, wałkujemy - wg fantazji formujemy drożdzówki -nakładamy farsz

    (u mnie jaki widać koperty, rogale i takie spłaszczone kule)

    * jabłka obieramy, kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka z odrobiną wody, dodajemy rodzynki, cynamon i słodzik - gotujemy aż jabłka będą miękkie i woda odparuje
    * ser, jajka. budyń, skórkę, aromat i słodzik wrzucamy do garnka, wstawiamy na gaz - i gotujemy cały czas mieszając
    * drożdżówki pieczemy ok 30 minut w temp 180c

    drożdżówki z jabłkiem - posypałam migdałami, drożdżówki z serem - kokosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy