Pełnoziarniste czekoladowe muffinki z budyniem

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne muffinki nadziane delikatnym budyniem waniliowym. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty oraz jako dodatek do drugiego śniadania dla naszej pociechy.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
    200 g cukru trzcinowego
    150 g mąki pełnoziarnistej
    150 g mąki pszennej tortowej
    100 g gorzkiej 70% czekolady
    25 g gorzkiego kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 duże jajka
    szczypta soli
    2 budynie waniliowe ( słodka chwila )

Pełnoziarniste czekoladowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie waniliowe przygotowujemy wg opisu na opakowaniu przy czym wodę zastępujemy mlekiem ( chyba, że ktoś lubi takie z wodą, ja osobiście nie znoszę ). Gotowy budyń przykrywamy kawałkiem folii i odstawiamy do ostygnięcia.

    Obie mąki, kakao, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. To co zostanie na sitku dodajemy do przesianych składników.

    Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej.

    Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy partiami przesiane mąki z pozostałymi sypkimi składnikami. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Całość dokładnie łączymy.

    Do każdej papilotki nakładamy jedną łyżkę czekoladowego ciasta. Na środek dajemy łyżeczkę ostudzonego budyniu waniliowego. Na budyń nakładamy drugą łyżkę czekoladowego ciasta.

    Tak przygotowane muffinki pieczemy w temp. 180 st przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy