Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i orzechami

4.5 (195 ocen)

Kruszonka z orzechów włoskich w ciekawy sposób przełamuje smak kwaśnego rabarbaru i wychodzi naprawdę pyszne połączenie.

Składniki:



  • 200 g masła
    300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    120 g cukru brązowego
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    1 kg rabarbaru

    na kruszonkę orzechową:

    60 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g cukru brązowego
    30 g mąki pełnoziarnistej
    50 g masła

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
  • 2. Masło miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

    Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

    Na wierzchu układamy pokrojony i obrany rabarbar tak aby pokrywał całość ciasta.
  • 3. Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.

    Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować