Przepis na pewno spodoba się osobom, które dbają o zdrowe odżywianie, są pożywne i świetnie pasują do śniadania na słodko, jak i na słono. Na podstawie przepisu ze strony justmydelicious.pl
Pełnoziarniste bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać do miski, połączyć z drożdżami, solą i zalać mlekiem. Dodać oliwę, miód oaz otręby i wybrane nasiona, wyrobić ciasto, aż stanie się gładki i elastyczne. Takie ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 6 - 8 części i uformować z nich bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem, na kolejne pół godziny.
3.Wyrośnięte bułeczki delikatnie zwilżyć wodą i omączyć, bądź obsypać płatkami/otrębami.
4.Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut. Studzić na kratce.
Komentarze