Pełnoziarniste bułeczki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na pewno spodoba się osobom, które dbają o zdrowe odżywianie, są pożywne i świetnie pasują do śniadania na słodko, jak i na słono. Na podstawie przepisu ze strony justmydelicious.pl

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mąka pszenna pełnoziarnista (razowa): 300 gramów
    - mąka pszenna typ 650: 230 gramów
    - drożdże instatnt: 7 gramów
    - miód: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek, olej: 1 łyżka
    - ciepłe mleko (40-45 stopni): 350 mililitrów
    - otręby ulubione: 2 łyżki
    - płatki owsiane lub orkiszowe: 2 łyżki
    - nasiona (słonecznik, siemię, dynia): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pełnoziarniste bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać do miski, połączyć z drożdżami, solą i zalać mlekiem. Dodać oliwę, miód oaz otręby i wybrane nasiona, wyrobić ciasto, aż stanie się gładki i elastyczne. Takie ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 - 8 części i uformować z nich bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem, na kolejne pół godziny.
  • 3. Wyrośnięte bułeczki delikatnie zwilżyć wodą i omączyć, bądź obsypać płatkami/otrębami.
  • bułki 4. Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować