Pełnoziarnista pizza Kretki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Odchudzona wersja włoskiego dania, która ma wielu zwolenników w Polsce.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - mąka pełnoziarnista – 300 g
    - drożdże – 50 g (u mnie pół kostki)
    - oliwa z oliwek – 1 łyżka
    - sól, oregano lub bazylia
    - cukier - szczypta
    Składniki na farsz:
    - pomidory – 4 duże szt
    - ser mozarella – 2 opak
    - cebula – 1 duża szt
    - oregano, pieprz

Pełnoziarnista pizza kretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe znacznie zwiększa swoją objętość 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać szczyptę cukru i zalać ½ szkl letniej wody- wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wrzucić mąkę, oliwę, przyprawy, odstawiony zaczyn i 3 łyżki zimnej wody. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
  • Zamiast mozarelli można użyć sera żółtego 2. W tym czasie można pokroić składniki – cebula w piórka, pomidory i mozarella w plastry.
  • Pizzę piekę w zwykłej blaszce do pieczenia ciast 3. Gotowe ciasto wyłożyć w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do pizzy można dodać świeże listki bazylii 4. Na ciasto wyłożyć cebulę, następnie pomidory i mozarellę. Na koniec pizzę posypać przyprawami.
  • Smacznego:) 5. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 1-1h 20 min. Smacznego:)

Porady

Do pizzy można dodać salami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy