Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zapraszam na pyszną domową pizzę na pełnoziarnistym spodzie z nieco nietypowym sosem pomidorowym. Według mnie najlepsza jest w wersji wegetariańskiej, choć mięsożerna część mojej rodziny zdecydowanie woli z boczkiem. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki
    • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 40 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
    • 300 ml ciepłej wody

    Dodatki:
    • 200 g suszonych pomidorów z oleju + kilka łyżek oleju spod pomidorów
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • 2 czerwone cebule
    • szczypta cukru
    • 500 g mozzarlli
    • 270 g sera feta
    • gotowany boczek wędzony - pokrojony w cieniutkie plasterki
    • pomidorki koktajlowe
    • łyżeczka suszonego oregano
    • łyżeczka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pizza

Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.

    Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie oleju spod pomidorów z odrobiną cukru i soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją ciastem na pizzę. Pomidory suszone blendujemy z 2 ząbkami czosnku i odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Na ser wykładamy piórka cebuli. Na połowę pizzy wykładamy boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę fetę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy bazylią i oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!

Porady

Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut. Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie oleju spod pomidorów z odrobiną cukru i soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją ciastem na pizzę. Pomidory suszone blendujemy z 2 ząbkami czosnku i odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Na ser wykładamy piórka cebuli. Na połowę pizzy wykładamy boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę fetę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy bazylią i oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować