Zapraszam na pyszną domową pizzę na pełnoziarnistym spodzie z nieco nietypowym sosem pomidorowym. Według mnie najlepsza jest w wersji wegetariańskiej, choć mięsożerna część mojej rodziny zdecydowanie woli z boczkiem. Polecam!
0 (0 ocen)
Porady
Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut. Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie oleju spod pomidorów z odrobiną cukru i soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją ciastem na pizzę. Pomidory suszone blendujemy z 2 ząbkami czosnku i odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Na ser wykładamy piórka cebuli. Na połowę pizzy wykładamy boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę fetę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy bazylią i oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!
Komentarze