Pełnoziarniste, zdrowe racuszki z kiwi

5 (181 ocen)

  • 25 min

Bardzo smaczna, zdrowa propozycja na kolację, nie tylko dla dzieci. Racuszki są pełnowartościowym posiłkiem, a ponadto są chrupiące i pyszniutkie.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto na racuszki:
    6 łyżek mąki pełnoziarnistej 3 zboża: mąka pełnoziarnista pszenna, żytnia, orkiszowa
    3 łyżki płatków owsianych "górskich"
    6 łyżek otrębów pszennych
    2 dojrzale owoce kiwi
    2 jajka
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki mleka 3,2 %
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Ponadto:
    olej rzepakowy- do smażenia
    cukier puder z wanilią do posypania po wierzchu




Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Pełnoziarniste, zdrowe racuszki z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na racuszki z kiwi 1. Wszystkie składniki na racuszki powinny mieć temp. pokojową.
  • mieszanie składników na racuszki z kiwi 2. Do naczynia wsypujemy wymieszane razem składniki suche. Następnie wbijamy cale jajka. Wlewamy mleko, olej. Mieszamy.
    Na końcu wsypujemy sodę.
  • owoc kiwi 3. Owoc kiwi obieramy. Kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta.
  • gotowe ciasto na racuszki z kiwi 4. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki razem.
  • smażenie racuszków z kiwi 5. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Kładziemy łyżką niewielkie placuszki.
  • rumiane racuszki z kiwi 6. Smażymy racuszki z obu stron na rumiano, na małym ogniu.
  • racuszki z kiwi posypane pudrem 7. Po upieczeniu, od razu posypujemy racuszki- cukrem pudrem z wanilią.
  • racuszki z kiwi, w przekroju 8. Smacznego :)

Porady

Z tej porcji wychodzi, ok. 18- 20 racuszków. Nie musimy czekać, aż cisto podrośnie. Racuszki smażymy od razu po wykonaniu ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest zbyt rzadkie, dolewamy mleka. Zagęszczamy- otrębami. Racuszki z kiwi, to wartościowy posiłek na kolację lub postny obiad, dla dzieci i dorosłych. Owoc kiwi zawiera mnóstwo cennych witamin, składników mineralnych. Jest uważany za najbardziej pożywny owoc na świecie. Dodatek mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, otrębów pszennych, to produkty z pełnego przemiału. Są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik wspomagający funkcjonowanie układu pokarmowego. Racuszki są syte, chrupiące, smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Otręby Owoce Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować