• Peklowanie mięsa

    Dodane przez: Kasia84

  • Przepis przedstawia zalewę do peklowania mięsa przed pieczeniem jak też wędzeniem

  • Składniki

    Peklosól - tyle łyżek stołowych peklosoli ile kg mięsa
    1 łyżka stołowa soli kamiennej
    3-4 ząbki czosnku
    liście laurowe
    ziele angielskie
    roztarta kolendra
    pieprz
    majeranek
    woda- tyle aby mięso całe było zamoczone

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso np. karkówka, polędwiczki, schab lub każde inne natrzeć przyprawami zalać w jakimś wiaderku czy misce wodą i przykryć i odstawić w chłodne lecz nie zimne miejsce na 3-4 dni (podaję czas natarcia tylko mięsa a przygotowanie trwa te kilka dni). temp trochę niższa jak pokojowa, najlepiej gdzieś na ziemi. Ja wynoszę do łazienki lub garażu czy piwnicy. Gdy jest raczej mocno chłodne miejsce to czas moczenia przełużamy o 1-2 dni, w cieplejszym mięso szybciej przechodzi.

    2.

    Gdy mięso namoknie po tych kilku dniach wyjmujemy, oczyszczamy z liści, ziela i czosnku i obsypujemy jeszcze trochę majerankiem i przyprawą do mięs i wkładamy w rękach lub naczynie żaroodporne i pieczemy. Jeśli do wędzenia to w siatki i do wędzarni dajemy. Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze

  • Rady

    Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    mięso, tania_kuchnia, w_kilka_chwil, mama_mnie_nauczyla, schab, karkówka, święta, pieczenie mięsa, wędzenie mięsa, peklosól, namaczanie mięsa
  • 2 komentarze

    • Gość
      2014-01-04T00:38:04+01:00 eugeniusz (gość) IP: 31.174.*.*
      2.5 kg szynki natarłem przyprawami jak napisano powyżej. Następnie dość ciasno zwinąłem i owinąłem lnianym płótnem a następnie sznurkiem i zakopałem w ziemi na głębokości ok metra. Oczywiście rodzinką pukała się znacząco w czoło i wzruszała ramionami zapewniając że tego mięsa nie ruszy. Po czterech dniach wykopałem mięso , wymyłem , wysuszyłem i następnie uwędziłem. Widząc jak zajadam moi bliscy nie wytrzymali i spróbowali pięknie wyglądającej i smacznej szyneczki. PEKLOWANIE JEST ŁATWE I PROSTE. Potrzebna jest ODWAGA.
    • Gość
      2014-03-14T16:22:45+01:00 Zakopana szynka. (gość) IP: 88.199.*.*
      Brawo dla odważnego Kolegi co pochował szynkę!!! Ja marzę o spróbowaniu śledzia ze Szwecji (Surströmming) , ale nie z puszki tylko ze słoika robionego wg domowej szwedzkiej tradycji. Pozdrawiam, Darek

Dodane przez: Kasia84

Kasia84 43

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-15T11:37:26+01:00

8930 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »