Kotlety pekińskie a'la gołąbki

5 (196 ocen)

pomysł na małe kotleciki które smakują jak gołąbki

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
    ½ głowki kapusty pekińskiej,
    1 woreczek ryżu,
    sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka,
    puszka pomidorów,
    ½ szkl. kaszy manny,
    liść laurowy,
    2 ziela angielskie,
    2 jajka,
    olej do smażenia,
    1 łyżka śmietany,
    ½ l bulionu
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Kotlety pekińskie a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę drobno siekamy, solimy, odstawiamy na 15 min. Do miski wkładamy mięso, ugotowany ryż, odsączona z nadmiaru wody kapustę, jajka, przyprawy, 2 łyżki kaszy manny. Dokładnie mieszamy składniki, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w pozostałej kaszy manny. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Do rondelka wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przyprawiamy zielem i liściem laurowym, zagotowujemy. Ostrożnie wkładamy powstałe kotleciki, dusimy ok. 25 min pod przykryciem. Następnie wyjmujemy kotleciki, powstały sos zabielamy. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować