Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym

4.5 (165 ocen)

Sałatka z pekińskiej kapusty to zawsze sprawdzony pomysł:) szybki, lekki i do tego duża porcja. Nadaje się na przyjęcie rodzinne czy po prostu na pyszną kolację, serdecznie polecam:)

Składniki:

  • 300 g kapusty pekińskiej
    180 g pieczonego indyka
    145 g pomidorków cherry
    80 g kukurydzy konserwowej
    ½ czerwonej papryki- 90 g
    1/3 pęczka natki
    Sól, pieprz do smaku
    Sos:
    120 g jogurtu naturalnego 0%
    30 g chrzanu tartego ze słoiczka
    Szczypta soli
    ½ łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nqalc4 1. Wszystkie warzywa dokładnie opłukać i osuszyć.
    Przygotować sobie dużą miskę, ponieważ objętościowo sałatka dużo miejsca potrzebuje. Kapustę pekińską poszatkować w piórka ale niezbyt drobne i przełożyć do miski. Delikatnie oprószyć solą. Pieczonego indyka ( ja użyłam pieczeni, którą przygotowałam sobie z piersi indyczej macerowaną w jogurtowej marynacie) pokroić w dosyć dużą kostkę. Przełożyć na kapustę.
  • image-0xw61ah 2. Pomidorki przekroić na połówki i dodać do miski. Paprykę pokroić w kostkę dużą, kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy i wrzucić do sałatki. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Doprawić sola i pieprzem i delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki.
  • image-0nqljvs 3. Do miseczki przelać jogurt. Dodać chrzan oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Przelać sos do sałatki i ponownie po raz ostatni wymieszać sałatkę. Przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki się połączyły.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kapusta pekińska Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować