Jedna z wielu, ale bardzo smaczna, surówka z pekinki :)
10 min
Składniki:
Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
pół dużego ogórka sałatkowego
mała czerwona cebula
1/2 opakowania sosu greckiego w torebce
1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody
1,5 łyżki oleju
sól
cukier
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę i ogórka opłukałam, osuszyłam. Kapustę drobno poszatkowałam, ogórka razem ze skórą starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W szklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, do otrzymania emulsji.
Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru.
Pekinkę podałam do potrawki z indyka przyrządzonej według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piersi-indyka-w-gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej-potrawce-5 i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaków.
Komentarze