Pekinka czyli sałatka z kapustą pekińską

0 (0 ocen)

Pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
    4 pomidory
    2 małe ogórki
    1 puszka tuńczyka
    4 jajka
    ketchup
    majonez
    jogurt naturalny 200ml
    przyprawy

Pekinka czyli sałatka z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotuj na twardo. Kapustę dokładnie umyj i porwij na części. Pomidory i ogórki obierz. Ogórka pokrój na plasterki a pomidora na części. Tuńczyka odsącz.
  • 2. Na talerzu ułóż kapustę pekińską. Na to rozłóż tuńczyka. Następnie połóż ogórka i pomidory. Jajka pokrój na 8 części. Całość polej sosem.
  • 3. Przygotowanie sosu: jogurt naturalny + 2 łyżki majonezu + ketchup. Wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Przyprawić.
    Schłodzić w lodówce.

Porady

Składników oczywiście może być więcej w razie potrzeby. Kapusta musi być dobrze odsączona, żeby później nie było wody na talerzu. Co do sosu to nie trzeba dodawać ketchupu a np. posiekany koperek. Majonezu czy jogurtu może być mniej/więcej. Można kapustę najpierw lekko polać sosem a następnie układać składniki i wylać resztę sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy