Pęczotto z boczkiem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pęczotto to nic innego jak włoskie risotto, ale zamiast ryżu używamy kaszy pęczak. To wspaniały sposób na podanie smacznej, rozpływającej się w ustach kaszy.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
    800 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 nieduża cukinia
    150 g boczku wędzonego
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję na małe kawałki, cukinię w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam boczek, smażę aż będzie zarumieniony, odsączam z nadmiaru tłuszczu, przekładam do miseczki, odstawiam. Na patelnię wrzucam cukinię, smażę przez chwilę aż zmięknie, dorzucam do boczku. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Kaszę pęczak przepłukuję. Bulion podgrzewam w osobnym garnku. W dużym garnku rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 1 minutę, często mieszając. Dodaję kaszę, mieszam, smażę razem około minuty. Zmniejszam ogień, wlewam chochlę gorącego bulionu, gotuję aż się wchłonie często mieszając. Wówczas dodaję kolejną chochlę i tak do skończenia płynu (trwa to około 30 minut). Pod koniec gotowania kiedy kasza jest już miękka, dodaję szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz cukinię z boczkiem. Gotuję jeszcze przez chwilę, nakładam, podaję od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować