Pęczotto buraczane z Żubrówką

5 (174 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne zdrowe danie wykorzystujące polski pęczak i buraki. Samo zdrowie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczak: 8 łyżek
    - burak: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - ziarna słonecznika: 4 łyżki
    - ser z niebieską pleśnią: 50 gramów
    - liście świeżego majeranku: 4 łyżki
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - żubrówka: 50 mililitrów
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - suszona bazylia: 1 łyżeczka
    - sól pieprz majeranek bazylia: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto buraczane z żubrówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok 2 minuty. Na patelnie wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dolewamy pierwsza porcję bulionu, przykrywamy i gotujemy,
  • 2. W międzyczasie obieramy i ścieramy na grubej tarce buraka. Gdy płyn na patelni już się prawie wchłonie, dorzucamy startego buraka i kolejna porcję bulionu. Wlewamy także sos sojowy i ocet, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut.
  • 3. Na drugiej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.

    Sprawdzamy czy pęczotto ma wystarczająca ilość płynu i czy kasza już dostatecznie zmiękła. Bulion dolewamy dopóki wciąż się wchłania a kasza jeszcze nie zmiękła. Oczywiście, nie powinna się ona rozgotować, tylko pozostać al dente. Gdy już będzie gotowa, doprawiamy ją ziołami, pieprzem, wrzucamy masło i słonecznik i zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy pod przykryciem, na kolejne 5 minut, by odpoczęło.
  • Orzotto with beets 4. 2 plastry sera pleśniowego pieczemy przez chwilę w piekarniku z grzaniem górnym (grillem), do momentu aż się podgrzeje i zacznie się rozpuszczać. Nie potrwa to dłużej niż 5 minut.

    Pęczotto podajemy z plastrami sera i listkami świeżych ziół- na przykład majeranku, oregano, tymianku.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa Kasza Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować