Pęczak ze szpinakiem

4.49 (193 ocen)

Pęczak odkryłam niedawno, a połączenie tej kaszy ze szpinakiem było dla mnie rodzajem eksperymentu. Mogę jednak śmiało przyznać, że to kasza idealna, a w zaproponowanej przeze mnie wersji smakuje jeszcze bardziej! W sam raz na zdrowy i sycący obiad w chłodne dni.

Składniki:

  • - szklanka kaszy pęczak,
    - 30 dag świeżego szpinaku,
    - duży ząbek czosnku,
    - 2 łyżki drobno startego parmezanu lub ostrego, żółtego sera,
    - łyżeczka masła,
    - płaska łyżka oleju rzepakowego,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10 minut.
    W garnku zagotowujemy ok. 700 ml wody (ok. 3 szklanki), dodajemy do niej 1/2 łyżeczki soli. Kaszę dokładnie odsączamy z wody, w której się moczyła i wsypujemy do osolonego wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 25 minut w zależności od ziaren), gdy to konieczne odsączamy nadmiar wody.
  • 2. W czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy szpinak: Listki przebieramy, usuwamy ogonki i dokładnie myjemy, odsączamy na sicie. Następnie gotujemy go w niewielkiej ilości wody do miękkości, dokładnie odsączamy i siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekany czosnek i szpinak, smażymy razem ok. 4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Do szpinaku dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę pęczak oraz łyżeczkę masła, gdy to konieczne jeszcze raz doprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
  • 3. Porcję kaszy wykładamy na talerze lub do miseczek, posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem i od razu podajemy.

Porady

1) Poza sezonem można użyć szpinaku mrożonego, który należy wcześniej rozmrozić i odkładnie odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować