Pęczak z sercami i żołądkami

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie jest smaczne, sycące i tanie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki pęczaku
    10 dkg serc drobiowych
    10 dkg żołądków drobiowych
    1 por
    1 marchewka
    3-4 ząbki czosnku
    masło do smażenia
    zielenina do posypania
    sól, pieprz
    przyprawa uniwersalna
    słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z sercami i żołądkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Kiedy wchłonie wodę odstawić w ciepłe miejsce, żeby doszedł. Żołądki oczyścić i opłukać, serca rozkroić i dokładnie wypłukać. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawa uniwersalna. Przestudzić.
  • Się smaży :) 2. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, pora pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w paseczki żołądki i serca.
  • Z pęczakiem 3. Podlać 1/2 szklanki wody z gotowania podrobów, smażyć aż odparuje. Doprawić 1/2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pęczak. Dokładnie wymieszać. Podsmażyć 5 minut.
  • Gotowe danie 4. przed podaniem można posypać zieleniną. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować