Pęczak z sercami i żołądkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Kiedy wchłonie wodę odstawić w ciepłe miejsce, żeby doszedł. Żołądki oczyścić i opłukać, serca rozkroić i dokładnie wypłukać. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawa uniwersalna. Przestudzić.
2.Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, pora pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w paseczki żołądki i serca.
3.Podlać 1/2 szklanki wody z gotowania podrobów, smażyć aż odparuje. Doprawić 1/2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pęczak. Dokładnie wymieszać. Podsmażyć 5 minut.
4.przed podaniem można posypać zieleniną. Smacznego :)
Komentarze