Pęczak z pieczarkami

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest pożywny. Może być podany jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 szkl. pęczaku
    50 dag pieczarek
    średnia cebula
    3 marchewki
    puszka krojonych pomidorów
    3 łyżki oleju
    łyżka masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy 2 szklankami wrzątku. Lekko solimy i gotujemy, aż wchłonie wodę. Następnie garnek zawijamy w koc i odstawiamy na 2 godziny.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry. Dusimy na maśle. Odstawiamy.
  • 3. Cebulę obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Dusimy 20 minut na oleju. Dodajemy cebulę. Solimy. Mieszając, dusimy 10 minut. Wkładamy pomidory. Doprawiamy i dusimy jeszcze 5 minut.
  • 4. Warzywa dokładnie mieszamy z pieczarkami i kaszą. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować