Pęczak z boczniakami

4.48 (174 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pęczak z boczniakami, chrupiącym boczkiem, z dodatkiem tabasco.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza pęczak (+ 360ml wody + 0,5 łyżeczki soli + 1 łyżeczka oleju): 150 gramów
    - boczek wędzony: 200 gramów
    - boczniaki: 250 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - ziarna słonecznika: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - tabasco: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Pęczak opłukać na sitku, wrzucić na wrzątek i gotować 25 minut na wolnym ogniu często mieszając.
  • 2. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki i smażyć do zrumienienia. W czasie smażenia dodać ziarna słonecznika.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, dodać do boczku. Smażyć do miękkości.
  • 4. Boczniaki pokroić w większe kawałki, dodać do boczku i cebuli. Dusić pod przykryciem 5-7 minut.
  • 5. Dodać kaszę i przyprawy, wymieszać.
  • 6. Natkę posiekać, dodać do kaszy, wymieszać.
  • 7. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować