Pęczak po chińsku

4.5 (156 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pęczak dobrze komponuje się nie tylko z grzybami i kapustą. Świetnie pasuje do niego również imbir i sos sojowy.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczak ugotowany w woreczku: 1.5 sztuki
    - pieczarki: 6 sztuk
    - chuda wieprzowina (np. 1 plaster schabu lub szynki): 150 gramów
    - marchew: 1 sztuka
    - kiełki fasoli mung (mała): 1 puszka
    - łodyga selera naciowego: 1 sztuka
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - mały por: 0.33 sztuki
    - mrożony zielony groszek: 0.5 szklanki
    - czosnek: 1 ząbek
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 4 łyżki
    - słodki sos chili: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w paski, wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć ok. 3 minut. Dodać imbir i posiekany czosnek. Smażyć ok. 30 sekund. Dorzucić pokrojonego w plasterki pora, pokrojoną w paski marchew i paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i łodygę selera. Dolać połowę sosu sojowego. Dusić do miękkości warzyw, podlewając jeśli trzeba odrobiną wody lub bulionu. Na koniec dorzucić groszek, kiełki fasoli mung, resztę sosu sojowego i sos chili. Doprawić. Poddusić jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pęczak, wymieszać, podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować