Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna Beza - przepis podstawowy

4.99 (143 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz, wilgotna w środku. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczona i wysuszona. Na bezę można położyć dowolny krem i owoce, ale pamięć trzeba, że dekorujemy ją dopiero kilka godzin przed podaniem. Samą bezę spokojnie można upiec nawet 2 dni wcześniej.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    4 białka z jaj wielkość L
    1 szklanka drobnego cukru (ok 250g)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół cytryny.
Wystaw ocenę:

4.99 (143 ocen)

Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna beza - przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka 1. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij białka na sztywną pianę , stopniowo dodawaj po łyżce cukier, miksując na gładką błyszcząca masę.
    Na koniec dodaj sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • beza 2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże koło przykładając np. duży talerz lub formę od tortu o wymiarze ok 22-24cm. Następnie obróć papier ,aby narysowane koło było pod spodem i posmaruj papier olejem ,aby beza po upieczeniu łatwo się odkleiła
    Przygotowaną masę bezową wykładamy na blachę . Bezę dookoła zagarniamy pod górę nadając jej okrągły kształt i odpowiednią formę.
  • beza 3. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i od razu po włożeniu blachy zmniejszamy temperaturę do 110º piekąc 2,5 godziny. Po tym czasie bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
    Dobra beza powinna lekko pękać, bo wtedy wiadomo,że jest chrupiąca i dobrze wysuszona. Od razu po wystudzeniu delikatnie odrywamy papier i przekładamy na talerz na którym będzie podana. Dopiero wtedy można bezę dekorować kremem i owocami - unikniemy w ten sposób przekładania ciężkiej, udekorowanej bezy i zapobiegniemy połamaniu bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować