PAWIE OCZKO

4.5 (168 ocen)

Smaczna również na zimno jako wędlina do pieczywa lub danie do zimnego bufetu.Pięknie wygląda na stole ale jeszcze szybciej znika.

Składniki:


  • 1 kg.chudej karkówki bez kości
    5 plastrów sera np.królewskiego
    10 plastrów szynki z filetu indyka
    8 śliwek suszonych
    20 szt.żurawiny suszonej
    1/4 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka musztardy sarepskiej Prymat

    sól,pieprz,diabelska posypka firmy Ten Smak.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Pawie oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Rozciąć po grubości na 3 części nie docinając do końca by uzyskać większy kawałek mięsa,dość mocno rozbić z dwóch stron.

  • Rolada Pawie Oczko 2. Mięso rozłożyć,posypać delikatnie solą,pieprzem,polać sosem sojowym i posypać diabelską posypką.Z brzegu karkówki rozłożyć na przemian plastry szynki i sera na zakład,posmarować warstwę musztardą.Na warstwie tej rozłożyć po brzegach żurawinę, w środku ułożyć śliwki i listki natki pietruszki,posypać diabelską posypką
  • Rolada Pawie Oczko 3.
    Zwinąć w roladę.
    Roladę obwiązać bawełnianą nicią,posypać posypką i posmarować olejem.
  • Rolada Pawie Oczko 4.
    Na blaszkę wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć roladę i wlać ok.3/4 szk.wody
  • Rolada Pawie Oczko 5. .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 35 min.z każdej strony podlewając wytworzonym sosem.
  • Rolada Pawie Oczko 6.
    Roladę zdjąć,usunąć nici,pokroić w plastry.Sos wlać do garnka,zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.

Porady

Podawać z ziemniakami z wody i ulubionym dodatkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować