Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Rozciąć po grubości na 3 części nie docinając do końca by uzyskać większy kawałek mięsa,dość mocno rozbić z dwóch stron.
2. Mięso rozłożyć,posypać delikatnie solą,pieprzem,polać sosem sojowym i posypać diabelską posypką.Z brzegu karkówki rozłożyć na przemian plastry szynki i sera na zakład,posmarować warstwę musztardą.Na warstwie tej rozłożyć po brzegach żurawinę, w środku ułożyć śliwki i listki natki pietruszki,posypać diabelską posypką
3.
Zwinąć w roladę.
Roladę obwiązać bawełnianą nicią,posypać posypką i posmarować olejem.
4.
Na blaszkę wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć roladę i wlać ok.3/4 szk.wody
5..Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 35 min.z każdej strony podlewając wytworzonym sosem.
6.
Roladę zdjąć,usunąć nici,pokroić w plastry.Sos wlać do garnka,zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Porady
Podawać z ziemniakami z wody i ulubionym dodatkiem.
Komentarze