Pawi ogon w miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min.
2.Rolady: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Całość siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.
Każdą część wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem, posypujemy orzechami i zwijamy w roladę. Gdy zwiniemy już trzy rolady układamy je na blaszce i pieczemy w 180ºC przez około 30 min.
3.Krem: Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko, gotując w ten sposób budyń. Studzimy.
Ucieramy masło, Dodajemy stopniowo do niego budyń.
4.Galaretka: Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Do przełożenia ciasta używamy lekko tężejące.
5.Przełożenie:
• Ciasto miodowe,
• Połowa masy,
• Na masę układamy rolady, pomiędzy nie wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
• Na zastygniętą galaretkę wykładamy druga połowę masy budyniowej
• Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym
• Dekorujemy. Ja udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Porady
Do ciasta można użyć galaretek innego koloru. Ładnie prezentuje się też galaretka czerwona.
Komentarze