Pawi ogon w miodowym cieście

5 (187 ocen)

Ciasto jest nieco pracochłonne, ale jeśli ktoś naprawdę kocha pieczenie, potraktuje wykonanie go jako pewne wyzwanie.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto miodowe:
    • 15 dag mąki tortowej,
    • 15 dag mąki krupczatki,
    • 2 łyżeczki miodu,
    • 1 płaska łyżeczka sody,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 jajko,
    • 15 dag margaryny.
    -15 dag cukru pudru

    Ciasto na rolady:
    • 3 szklanki mąki tortowej,
    • 1 kostka margaryny,
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 2 małe jajka,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    • Dodatkowo: powidło śliwkowe oraz 15-20 dag orzechów

    Krem:
    • 1 litr mleka,
    • 4 żółtka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki tortowej,
    • 1,5 kostki masła

    Dodatkowo:
    • 2 galaretki zielone
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Powidła

Pawi ogon w miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min.
  • Przed pieczeniem 2. Rolady: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Całość siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.

    Każdą część wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem, posypujemy orzechami i zwijamy w roladę. Gdy zwiniemy już trzy rolady układamy je na blaszce i pieczemy w 180ºC przez około 30 min.
  • W trakcie zwijania 3. Krem: Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko, gotując w ten sposób budyń. Studzimy.

    Ucieramy masło, Dodajemy stopniowo do niego budyń.
  • Przed zalaniem galaretką 4. Galaretka: Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Do przełożenia ciasta używamy lekko tężejące.
  • Po zalaniu galaretką 5. Przełożenie:
    • Ciasto miodowe,
    • Połowa masy,
    • Na masę układamy rolady, pomiędzy nie wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
    • Na zastygniętą galaretkę wykładamy druga połowę masy budyniowej
    • Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym
    • Dekorujemy. Ja udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Porady

Do ciasta można użyć galaretek innego koloru. Ładnie prezentuje się też galaretka czerwona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować